Ціни на рослинні олії виросли на тлі зниження тиску з боку дешевої пальмової олії

Ціни на рослинні олії виросли на тлі зниження тиску з боку дешевої пальмової олії

Ціни на рослинні олії виросли на тлі зниження тиску з боку дешевої пальмової олії

На світових ринках рослинних олій зберігається невизначеність, обумовлена з одного боку падінням цін на нафту та низьким попитом з боку Китаю, де тривають локдауни, а з іншого боку – поступовим зниженням тиску надлишків дешевої пальмової олії з Індонезії, що підтримує сусідні ринки соєвої та соняшникової олії.

За дві останні сесії вересневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі в Малайзії виросли на 6,5% до 4071 рінггитів/т або 914 $/т, відігравши падіння минулого тижня, а загалом за два тижні додавши 7,5% ціни. Ціни зростають в очікуванні оновленого звіту по попиту та пропозиції від Малайзійської ради з пальмової олії (МРОВ), що вийде 10 серпня, а також на тлі зміни Індонезією експортного мита.

Експерти USDA знизили прогноз експорту пальмової олії з Індонезії у 2021/22 МР до 25,5 млн т внаслідок скорочення експорту у травні та червні, але прогноз виробництва на 2022/23 МР залишили на рівні 46 млн т, що перевищить 45,3 млн т сезону 2021/22.

На біржі в Даляні ф’ючерси на пальмову олію вчора виросли на 6,1%, а на соєву – на 3,8%, що підтримало ринок.

Вересневі ф’ючерси на соєву олію в Чикаго за дві останні сесії виросли на 4,8% до 1440 $/т на очікуваннях активізації попиту на олію після прийняття у США нового закону про навколишнє середовище, який посилює підтримку альтернативних джерел енергії. Також котирування підтримало зниження прогнозів врожаю сої у США.

На тлі бурхливого зростання сусідніх ринків ціни на українську соняшникову олію виросли до 1000-1050 $/т FCA завод. Попит на олію також підвищився, особливо після скорочення пропозицій від продавців, які очікують відновлення експорту з портів Чорного моря після того, як вчора вперше з 24 лютого судно з соняшниковою олією вийшло з порту Чорноморськ.

Джерело: www.ukragroconsult.com